22 Kasım 2009 Pazar

YAĞ HER ZAMAN DÜŞMAN MI ?

Aslında bütün gıda grupları gibi vücudumuzun yağlara da ihtiyacı var. Özellikle kuru yemiş, zeytin ve zeytin yağı, yağlı balıklardaki yağlar kalp sağlığımız için gerekli. Kalori kaygısıyla sağlık sınırlarının altında yağ alınan rejimler sağlığa zararlı.
Araştırmalar, düşük ve çok düşük yağlı zayıflama rejimlerinin kan yağlarını olumsuz yönde etkilediğine işaret ediyor.
Buffalo'daki State University of New York, Pennsylvania State University ve University of Rochester'dan altı araştırmacının yeni yayınladıkları bir inceleme, makul miktarda yağ içeren bir diyetin, düşük veya çok düşük yağlı diyetlere göre kan yağlarını daha iyi düzeylerde tuttuğunu gösteriyor.
Araştırmacılar zayıflama diyetine giren kilolu (BKİ'si 25'in üzerinde) ve şişman (BKİ'si 30'un üzerinde) 53 kişiyi rastgele iki gruba ayırdı. Birinci gruba enerjinin %33'ünün yağlardan alındığı bir diyet, ikinci gruba ise yağın enerjinin %18'iyle sınırlandığı bir diyet uygulandı. İki grubun da bir günde aldığı enerji 1800 kaloriyle sınırlandı ve iki gruptakiler de altı hafta boyunca haftada ortalama 1 kilo verdiler. Altı haftanın sonunda gruplar koruma diyetine alındı ve bu dönem dört hafta sürdü.
Deneyin başlangıcında, altıncı haftanın ve onu izleyen dört haftanın sonunda deneklerin kan yağları ölçüldü.
Orta yağ diyet grubunun HDL kolesterolü ("iyi kolesterol") değişmedi. Trigliseritleri düştü. İyi kolesterolün toplam kolesterole oranı da yükseldi. Bu son iki iyi yönde değişiklik, koruma döneminde de aynı kaldı.
Buna karşılık az yağ diyetindeki grubun iyi kolesterolü düştü ve dört haftalık koruma döneminde eski değerlerine geri dönmedi. Trigliseritleri zayıflama sırasında düştü, fakat koruma döneminde hızla eski değerlerine yükseldi. İyi kolesterolün toplam kolesterole oranında da bir iyileşme gözlenmedi.
Araştırmacılar, bulguların, kalori kontrolüne dayanan rejimlerde alınan yağ miktarının çok sınırlanmamasını, özellikle tekli ve çoklu doymamış yağ içeren orta karar bir rejimin tercih edilmesi yönünde işaret verdiğini belirtiyorlar. Ancak yağ miktarını toplam enerjinin üçte biri civarında tutarken kuru yemiş, zeytin ve zeytin yağı ve yağlı balık gibi faydalı yağ kaynaklarının öne çıkarılması gerekiyor.
dr. pozitif kliniğinde aldığımız sonuçlar bu araştırmada bildirilenden daha iyidir. Üyelerimizde iyi kolesterol yükselmekte, trigliserit ve kötü kolesterol düşmektedir. Ancak bizim sonuçlarımızı bu yazıda özetlenenlerle karşılaştırmak doğru olmaz. Çünkü dr. pozitif programında süreli bir "rejim"den çok yaşam tarzı değişikliğine ve aynı anda hareketliliğe de odaklanılmaktadır.

Hiç yorum yok: