3 Aralık 2009 Perşembe

Su Ayakta Mı İçilmeli ?

Su Ayakta mı İçilmeli?

Midenin vazifesi gıda maddelerini depo edip on iki parmak barsağı tarafından kabul edilecek hale getirmektir. Bu işi mide hareketleri ve salgıları ile yapmaktadır. Bu yazımızda bilhassa midenin hareketlerinden söz edip salgı fonksiyonunu ileriki sayılarda yazmayı düşünüyoruz.

Yemek boru'sunun mideye girdiği yere yakın, kalpte olduğu gibi, elektriki akımlar (stimulus) çıkaran bir yer vardır. (Pacernaker) Buradan 8–10 saniyede bir “elektriksel” stimulus çıkıyor ve bunun neticesi kaslarda kasılmalar meydana geliyor. Kasların kasılması ile başlayan bu dalga midenin çıkış yerine (pilor) doğru ilerliyor. (Peristaltik hareket).
Ayrıca antrum denen midenin aşağı kısmındaki kasların kasılması ile kalp hareketlerini andıran sistolik hareketler olur. Bu kasılmalar mide boşluğunu tıkayacak kadar şiddetli olur. Bunlardan başka mide içindeki gıda maddelerini boşalttıktan sonra olduğu gibi küçülür. Bu durumda ancak 50 ml sıvı alabilir.
Yediğimiz yemekler önce midenin küçük eğriliğinin alt kısmında bulunan açının (İncisura angularis) yukarısında birikir. Yalnız sulu veya yarı sulu gıdalar antruma geçer.
Yiyecek maddeleri mide hareketlerini başlatır. Mide duvarındaki gerilmelerine ve mide içindeki pH değişiklikleri (asit miktarı) ile uyarılan duyu alıcı hücreler (reseptör) vardır. Mide duvarındaki bu hücrelerden alınan duyular götürücü parasempatik (Vagus amiri) ve sempatik sinir lifleri aracılığı ile beyin ve omuriliğe naklolunur. Sonunda parasempatik merkezlerin faaliyeti azaltılır ve mide hareketleri yavaşlatılır.
Mide faaliyetini düzenleyen esas mekanizma duodenum (12 parmak barsağı ile alakalıdır. Bu mekanizmalardan birisi lokal (mevzii) dir. İzotonik Hidroklorik asit, yağ, süt, krema, hiportonik veya hipotonik maddeler (osmotik basınçla) 12 parmak barsağının ilk kısmını uyarır. Burada osmotik basınca hassas alıcı sinir hücreleri (osmoreseptor) vardır. Bu duyalar sinir lifleri vasıtası ile mideye iletilir ve mide faaliyetini yavaşlatır. Duodenum içi pH 6 dan düşük olursa midenin boşalması durur.

Mide faaliyetlerini 12 parmak barsağı tarafından düzenleyen ikinci mekanizma kan ve hormonlarla alakalıdır. Yağların 12 parmak barsağı ve ince barsak cidarına (mukoza) teması sonucu açığa çıkan ve enterogastron denen hormon kana geçer ve bu yolla mideye gelir. Bu hormon mide hareketlerini azaltır ve piloru gevşeterek gıdaların mideden tahliyesini temin eder.
Mide açken dakikada üç defa açlık kasılmaları olur. Kişi bunu açlık hissinden kramp tarzında ağrılara kadar değişik şekilde hisseder. Bu durum 10 ile 60 dakika devam eder. Daha sonra mide bir ile iki buçuk saat istirahata çekilir.
Burada şunu belirtelim ki insan midesinin ayakta ve oturur vaziyetteki pozisyonu farklıdır. Ayakta duran bir insan eğer sıvı gıda içerse doğrudan doğruya onikiparmak barsağına geçer. Midenin küçük eğriliğine uyan kısmında Waldeyerin mide caddesi denen bir oluk bulunur. Sıvı gıdalar bu yolu takip ederek zaten devamlı küçük bir açıklığı olan mide çıkışını (pilor) geçerek 12 parmak barsağına (duodenum) geçer. Eğer insan sıvı gıdayı oturarak içerse bunlar önce midede birikir, asitle karışarak mikropları ölür ve sonra 12 parmak barsağına geçer.


Bu durumda oturarak su içme usulüne uymakla insan kolera da dâhil, birçok intan hastalıklarından korunmuş olur.

Rastgele yerde meşrubatı alıp ayakta içenler bu tehlikeye daha fazla maruz kalırlar.

2 Aralık 2009 Çarşamba

Metabolizma Nasıl Hızlanır

Diyete başlama zamanı

Diyetler pazartesi günü başlar diye bir kural yok. Kendinizi strese sokmayın. Ne zaman hazır hissederseniz o zaman başlayın. İşe ilk önce ideal kilonuzda olup olmadığınızı öğrenerek başlayın.

BEDEN-KÜTLE İNDEKSİ (BKİ)Vücudumuzda önemli miktarda yağ vardır. Bu miktar yaşa bağlı olarak değişir.Kadınlarda ortalama olarak erkeklerinkinden %10 daha fazla yağ vardır. Vücudundaki yağ miktarı %20 yi aşan erkekler “fazla kilolu”%25 i aşan erkekler ise “şişman”dır. Kadınlarda ise bu oranlar sırasıyla %30 ve %35 tir.Ancak sadece ağırlığın ölçülmesi yetmeyeceği için boyuda hesaba katmak gereklidir.Bu nedenle beden- kütle indeksi denilen bir kavram geliştirilmiştir:

Kilogram olarak ağırlığın, metre olarak boyun karesine bölünmesi beden-kütle indeksiniverir. Bulunan değerin 20 veya daha düşük olması zayıflık göstergesidir; 20- 25 arasında olması ise kişinin arzu edilen vücut ağırlığına sahip olduğunu gösterir. Beden-kütle indeksinin25- 30 arasında değişmesi kilo fazlalılığına, 30- 40 arasında olması şişmanlığa, 40 ı aşması isehastalık derecesinde şişmanlığa işarettir.

ÖRNEK: Kilo-70kgBoy- 1.60 cm = 1.6 m1.6 x 1.6 = 2.56 70 / 2.56 = 27.3

Yapılan işlem sonucunda bulunan rakam 27.3 tür. Bu da yukarıdaki ölçülere sahip olan kişinin kilo fazlalığı olduğunu gösterir.

DEĞERLENDİRME SONUCU ŞİŞMAN MI ÇIKTINIZ ?İdeal kilonuzu belirledikten sonra hala kilo fazlanız olduğunu düşünüyorsanız sizin, sağlığınızı kaybetmeden zayıflatacak, beslenme alışkanlıklarınıza uygun bir beslenme ve diyet programına ihtiyacınız var demektir..

Diyet yaparken sabırlı davranmak çok önemlidir. Hızlı zayıflamalarda verilen kiloların hepsi yağ dokusu değildir. Kas dokusu da kaybedilmektedir ki bu da vücudun dengesini bozar ve sağlığı olumsuz etkiler.
Sık sık diyet yapmak, ”BAZAL METABOLİZMA HIZI” dediğimiz, vücudun, organların çalışması için harcadığı enerjiyi düşürür. Böylece de her yeni diyette daha zor kilo verilirHerkesin metabolizma hızı farklıdır. Genetik faktörler,yaş,vb.. metabolizmayı etkilerHızlı ve hatalı diyetler sonucunda, vücut kendini aç hissederse, bundan korunmak için metabolizma hızını düşür. Bunu yaşamamak için kiloların kontrollü ve dengeli verilmesigerekir.

Bazal Metabolizma hızını hesaplamanın kolay yoluErkekler= 66 + ( 13.7 x Kilogram olarak ağırlık) + ( 5 x santimetre olarak boy ) - ( 6.8 x yaş )Kadınlar= 655 +( 9.6 x Kilogram olarak ağırlık) + ( 1.7 x santimetre olarak boy ) -( 4.7 x yaş )

METABOLİZMA NASIL HIZLANIR

•Mutlaka su içinGünde 2-3 litre su içilmesi metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlar. Su içmeyi kesinlikle unutmayın. Sabah kalkınca içtiğiniz suya 1 yemek kaşığı kadar elma sirkesi veya limon suyu ekleyebilirsiniz.
•Öğün atlamayın3 ana 3 ara öğün yani günde en az 6 öğün yiyerek metabolizma hızı artırılabilir. Almanız gereken enerjiyi 6 öğüne bölerek hem daha az acıkmış, hem de sık sık ve azar azar yemek yiyerek vücudu sürekli çalıştırıp, bazal metabolizma hızınızı artırmış olursunuz. Uzun süre aç kalınması sonucunda bazal metabolizma hızı düşer. Bu nedenle, diyet yaparken ara öğünlerde önerilen meyve, ayran gibi besinlerin yenilmesi çok önemlidir.
•Spor yapın, yürüyünHareketsiz yaşam, metabolizma hızını düşürür. En az haftada 3 gün spor, yürüyüş yaparak, hareketli bir yaşam sürdürerek metabolizmayı hızlandırmak mümkün.Diyetle birlikte,belirli bir egzersiz programına uyulması,sadece diyet yapmaktan çok dahasağlıklıdır ve istenilen sonuca ulaşmakta çok daha hızlı olur.Egzersizler günlük yaşamın akışı içinde de uygulanabilir. Örneğin,asansör yerine merdivenkullanmak,yakın mesafelere yürüyerek gitmek,otobüsten birkaç durak önce inmek gibi…Yürümek,koşmak,yüzmek gibi temel egzersizler,kan akımını artırarak,egzersiz süresince metabolizmayı artırırlar. Bazal metabolizma hızının artması için kas kitlesini artırmak gerekir.Kas kitlesi arttığında,uyurken bile daha fazla enerji harcanmış oluyor ki buda kilo vermeyidaha kolaylaştırır.
•Bol baharat kullanınBaharatların, özellikle acılı olanların metabolizmayı hızlandırdığı ispatlanmıştır. Yemeklerinizde bol bol baharat kullanmaya çalışın. Kışın içtiğiniz bitki çaylarının içine, karanfil, tarçın ekleyin.
•Yemek saatlerini ve alışkanlıklarını değiştirinYeni yapılan bir araştırmaya göre, sürekli yediğiniz besinler yerine alışık olmadığınız besinleri yiyerek vücudu şaşırtmak, metabolizmanın hızlanmasını sağlıyor. Her gün aynı saatte aynı yemeğin yenilmesi de metabolizma hızını yavaşlatır. Bu nedenle yemek saatlerinizi biraz değiştirebilirsiniz. Örneğin, kahvaltı saatinde meyve yeme alışkanlığınız yok ise bazı sabahlar meyve yiyin. Yemek saatlerini 15- 20 dakika kadar öne veya geri kaydırın.
•İradeli ve disiplinli olunDiyetinizi uygularken sıkıldığınız, pes etmek isteyeceğiniz günler olabilir. Bu durumda lütfen sakin olun, hedeflerinizi ve planlarınızı düşünün. Nefis bir pasta gördüğünüz ve iradenizin zayıfladığını hissettiğiniz anda hemen şunu düşünün; "Şimdiye kadar bu pastadan yedim de ne oldu? Yanınıza fazla kilolardan başka ne kaldı?". Hemen ilgi alanınızı değiştirin. Diyet yaparken moralinizi yüksek tutmak için düzenli aralıklarla, örneğin 3 günde bir tartılın. Ancak unutmayın, mensturasyon dönemlerinde vücut su tutar ve bu nedenle vücut şişer. Bu günler 2-3 kilo fazla çıkabilirsiniz. Paniklemeyin. Mensturasyonunuz bittikten 2 gün sonra tekrar tartılın.

METABOLİZMA HIZLANDIRICI DİYET

•Sabah : elma sirkesi eklenmiş, su, (Oda sıcaklığında olmalı)•Kahvaltı: 3- 4 yemek kaşığı yulaf ezmesi, içine 1 adet elma rendelenicek, 3-4 parça ceviz içi, 1 yemek kaşığı çekirdekli siyah kuru üzüm ve 1 su bardağı süt eklenicek. Üzerine bol tarçın dökülecek. İstenirse mikrodalgada veya ocakta pişirilebilir

.•Ara : Karanfil ve tarçın eklenmiş ıhlamur, 1 elma

•Öğle : 1 kase çorba (kremasız), 1 dilim kepekli ekmek, 4-6 yemek kaşığı zeytinyağlı sebze yemeği, salata.

•Ara : Cacık ( bol nane, maydanoz, dereotu ve kırmızı biber eklenmiş.)

•Akşam : 1 kase çorba, 100 gram balık veya 3 adet köfte, salata, 1 dilim kepekli ekmek.•Ara : 1 meyve

GÜNLÜK ORTALAMA KALORİ İHTİYACINIZI HESAPLAYIN

18-30 yaş arası: 14.7 x kilo +49631-60 yaş arası: 8.4 x kilo + 829
*Spor yapmıyorsanız ve nadiren yerinizden kalktığınız bir işiniz varsa,çıkan rakamı,1.4 ile çarpın
*Kısıtlı hareket ettiğiniz bir işte çalışıp spor yarıyorsanız,çıkan rakamı,1.7 ile çarpın.
*Fiziksel olarak aktif olduğunuz bir işiniz varsa ve haftada en az 4 kere spor yapıyorsanız,çıkan rakamı 2 ile çarpın.

BUNLARA DİKKAT !!!
*Günlük 1000 kalorinin altına düşmeyin
*Haftada veya on günde bir aynı giysi ile aynı tartıda, aynı saatlerde tartılıp kaydedin.
*Yapay tatlandırıcı kullanıyorsanız günde 8 taneyi aşmayınız. Tatlandırıcıyı, yiyecek ve içeceklerinize pişirdikten sonra ekleyin.
*Yemeklerin yağsız ve susuz kısmından almayı alışkanlık haline getirin.
*Kurubaklagil yemeklerini haftada 2-3 kez yemeye çalışın.
* Meyvelerin suyunu sıkıp içmek yerine kendini yeyin.
*Kabuklu yenebilen meyveleri soymadan yeyin. *Kepekli ekmek yemeyi tercih edin.
*Çiğ yenebilen sebzeleri yağsız olarak istediğiniz kadar yiyebilirsiniz.
*Meyveler yemeklerden en az 20 dakika önce veya 2 saat sonra yenmelidir.
*Pişirme yöntemi olarak fırınlama, ızgara,haşlama yöntemlerini kullanın.
*Yemekleri yavaş yiyip, iyi çiğneyin.
*Günde 2- 3 lt ( 8-12 bardak ) su için.
*Günde en az 20 defa mekik hareketi yapın.
*Günde en az 20 dakika hafif koşu, yürüme v.s. yapın.
*Üç ana, üç ara öğün yiyin. Öğün atlamayın
*Kendinizi ince düşünün.

Metabolizma Hızlandırmak İçin

Daha önceki yaşlarınıza göre daha az yemenize, pastaları, kurabiyeleri, sütlü tatlıları ve gece kaçamaklarını çoktan unutmanıza rağmen karın ve kalça çevreniz gittikçe genişliyorsa bu yazıyı okumanızda fayda var!

Hastaların çoğu verilen kilo programını uygularken çok dikkatlidir. Önerilenden fazlasını yemezler. Önerileri dikkatle uymalarına karşın fazla kilolarından istedikleri hızda kurtulamaz, üzülür, bunalırlar.

Sebep çoğu kez aynıdır: Metabolizma yavaşlaması!Metabolizma hızının en kısa ifadesi, bedeninizin aldığı besinleri enerjiye dönüştürme ve bu enerjiyi kalori olarak yakma kapasitesidir.

Metabolizmanız hızlı çalışıyorsa, aldığınız besinler kolayca enerjiye dönüştürülecek, eksiksiz olarak yakılacaktır.Eğer metabolik hızınız yavaşsa, yaşlanmanın doğal sonucu olarak yavaşladıysa ya da bir hastalık sonucu metabolik hızınız düşmüş ise bedeninizin besinleri enerjiye ve kaloriye değiştirme yeteneği de bozulacaktır. Sonuçta yakılmayan fazla kaloriler artan kilolarınızdır.

METABOLİZMA YAŞLANDIKÇA YAVAŞLIYOR
Yaşlandıkça metabolik hızınızın yavaşladığı doğrudur. 30’lu yaşları takiben vücudunuz her 10 yıllık dönemde yüzde 2-4 daha az enerji yakmaya başlar. Kadınlarda menopoz, erkeklerde andropoz gibi hormonal faktörlerin araya girmesi ise metabolizmanızı daha da yavaşlatacaktır. Kadınlar erkeklerden daha az kalori yakarlar. Bu nedenle metabolizması düşen kadınlarda kilo kontrolü erkeklere oranla daha güç hale gelir ve erkeklerden zaten fazla olan vücut yağ yüzdesi daha da artar.Diğer taraftan bedensel aktivitenin yaşlandıkça azalması, kas kitlesinde de azalmaya ve yağ depolarında artmaya neden olur. Siz yaşlandıkça aktivitenizi artıracağınız yerde azaltırsanız kas miktarınız o denli azalır. Ne kadar az kasınız olursa aktiviteniz de paralel olarak azalacaktır. Yani zamanla bu iki durum birbirini besler ve bir kısırdöngü ortaya çıkar: Zayıf kaslar, azalmış aktivite, artmış yağlar, artmış kilolar ve daha da azalan metabolik hız.

AEROBİK EGZERSİZLERLE HIZLANIYOR

Bu kötü zinciri nasıl kıracaksınız? Metabolizmanızı hızlandıran ilk anahtar düzenli bedensel aktivitedir. Eğer yaşamınızda önemli bir değişiklik yapmayı düşünüyorsanız, aktivitenizi artırmak ilk sırada yer almalıdır.Eğer daha az kilo almak istiyorsanız daha çok egzersiz yapmalı, daha çok kas kitlesine sahip olmalısınız. Ortalama metabolik hızınızı artırarak daha fazla kalori yakmalısınız. Egzersiz metabolizmanızın en iyi güvenli dostudur.Metabolizmayı hızlandıran egzersizlerin öncelikle aerobik olması gerekir. Yağlarınızı yakabilmek için mutlaka oksijene ihtiyacınız vardır. Bu nedenle hangi egzersizi yaparsanız yapın o egzersiz süresince rahat soluk alıp verebilmeli, egzersiz arkadaşlarınızla nefes nefese kalmadan sohbet edebilmelisiniz. Kalp hızınızı mevcut hızından dakikada ortalama 20 civarında artıran ritmik yürüyüşler metabolizmanızı hızlandırmanın en iyi yoludur.

BAZI HORMONLARLA BOZULUYOR

Eğer aerobik egzersizleri ağırlık kaldırma gibi dayanıklılık antrenmanları ile desteklerseniz daha da başarılı olursunuz. Dayanıklılık antrenmanları ile hem aerobik aktiviteye oranla daha fazla kalori yakarsınız hem de kas kütlenizi artırarak vücudunuzun enerji tüketen dokusal rezervini çoğaltır, gece uyurken bile kalori yakarsınız!Düşük metabolizma hızının sorumlusu bazen de hormonal yetersizliklerdir. Tiroit hormonu yetersizliği bunun en iyi bilinen örneğini oluşturur. Tiroit hormonu yetersizliği ileri düzeyde olduğunda “Hipotiroidi” olarak isimlendirilen sağlık sorununu ortaya çıkarır. Hipotiroidide düşük metabolizma hızına bağlı hızlı kilo alma, hastalığın halsizlik, yorgunluk, kabızlık, unutkanlık gibi diğer birçok belirtilerine eşlik eder.Çok hafif düzeydeki tiroit bezi yetmezliğinde ise metabolik hızdaki düşme ve bunun sonucunda oluşan kilo verme güçlüğü bazen ilk ve tek belirtidir. Bu nedenle kilo verme programları başlatılırken, özellikle zor kilo verip kolay kilo alanların tiroit hormonu yetersizliği yönünden dikkatlice incelenmesi gerekir.
KESİN SAKLAYIN
Metabolizmayı hızlandırma rehberiKilonuzu kontrol etmede güçlük çekiyor musunuz? Eğer yeterince kalori kısıtlaması yaptığınızdan ve gereği kadar aktif bir yaşam sürdürdüğünüzden eminseniz metabolizmanızı biraz ateşlemeyi deneyin. İşte size kolay uygulanabilir bazı öneriler:

1. Tiroidinizi kontrol ettirin:Tiroit bezinin normal çalışmaması kilo almanızı kolaylaştırır. Guatr sorunu olanların önemli bir kısmında tiroit bezi yeterli tiroit hormonu üretemez. Normalden daha az tiroit hormonu vücudun normalden daha az enerji yakmasına neden olur. Tiroit bezinizin iyi çalışıp çalışmadığından emin olmak için tiroit bezi hormonlarının ölçülmesi yeterli olacaktır.
2.Yürürken daha hızlı değil daha uzun mesafelere gidin:Vücudunuzun oksijen eşliğinde yaptığı hareketler ne kadar uzun sürerse bedeninizin o kadar çok yakıt (yağ depolarınız) harcayacağından emin olabilirsiniz.
3.Gezinmek yerine, ciddi bir yürüyüş yapın:Adımlarınızı biraz sıklaştırırsanız metabolizmanızı daha da hızlandırır, daha çok yağ yakabilirsiniz. Uzun mesafeleri katetmek her zaman iyidir, bu mesafeleri daha hızlı adımlarla katetmek ise daha da iyidir.
4. Yemek sonrası kısa yürüyüşler yapmayı unutmayın:Yemeği takiben yaptığınız hafif yürüyüşlerde metabolizmanın daha hızlı bir süreçle işlediği, daha çok kalori (enerji) ve daha çok yakıt tükettiği biliniyor. Yemek sonrası yürüyüşlerin metabolizmayı hızlandırıcı etkisinden yararlanın.
5.Öğün atlamayın:Yavaş ve uzun süre çiğneyerek yemeyi deneyin.
6.Hayatınızı baharatlandırın:Kırmızı acı biber, turp ve hardal gibi baharatların metabolizmayı hızlandırabileceği düşünülür. Baharatlar vücudunuzu daha hızlı bir çarka sokabilir, metabolizma hızınızı yükseltebilir.
7. Doktorunuz tarafından önerilmeyen ilaçları kullanmayın:Zayıflamak adına yosun hapları, detoks likidleri, tiroit ekstreleri, amfetamin, sibutramin, efedrin gibi maddeleri kullanmamaya özen gösterin.

Metabolizma Nasıl Hızlandırılır ?

METABOLİZMA NASIL HIZLANDIRILIR

Metabolizma yavaşlığı nasıl önlenir? İşte size çaktırmadan metabolizmanızı hızlandırmanıza yardımcı olacak 60 önerim. Ev hanımı veya ofis çalışanı olabilirsiniz ama bu kalçalarınızı eritemeyeceğiniz, poponuzu kaldıramayacağınız, bacaklarınızı sıkılaştıramayacağınız anlamına gelmez. Siz istedikten sonra dambıl hareketleri yapmanıza bile gerek kalmayacak.


1) Bahar temizliği ile kalori yakın.

2) Televizyonun kumandasını başka bir odada bırakın.
3) Markette alışveriş yaparken el arabası yerine sepetlerden kullanın.
4) Evinizi silin; yerleri veya camları 20 dk. silmek 70–80 kalori yaktırır.
5) Telefonda konuşurken sadece oturmayın, hareket edin.
6) Televizyonun karşısında boş durmayın, her reklamlar başladığında 15 çömelme yapın, 10 mekik yapın, 5 şınav çekin.
7) Köpeğiniz varsa kendiniz gezdirin, yoksa komşunuzun köpeğini gezdirmeyi önerin.
8) Kollarınızı çalıştırın, parka, pikniğe veya denize gittiğinizde yanınızda bir tenis topu ya da frizbi götürün.
9) Yürüyüşlerinizi ağırlaştırın. Haftada bir gün ağırlık yapması için cepli bir yelek ile yürüş yapın ve ceplerinizi doldurun.
10) Yüzmeye gittiğinizde bol kulaç atın ve ayak vurun. Kenarda bile olsanız hareket edin.
11) Oyunun kuralını değiştirin. Sahildeyseniz kumda koşun, şehirdeyseniz kaldırım taşlarını zıplayarak çıkın.
12) Bisiklete binmeyi seviyorsanız, yokuşlu yolları deneyin.

13) Pazar arabasını evde bırakın.
14) Bankada ya da markette sırada beklerken parmak uçlarınızda yükselin veya dizlerinizi yukarı çekip indirin.
15) Rollerblade yaparken kaymayın, kollarınızı hareket ettirip koşun, kalp atışınız yükselsin.
16) Her 3 haftada bir yeni aktivite deneyin, tecrübesiz olmanız vücudunuzu zorlayacaktır.
17) Kardiyo çalışmanıza merdiven çıkmayı da ekleyin, poponuz da sıkılaşmış olur.
18) Dans pistini es geçmeyin. Ne tür olursa olsun, dans etmekten çekinmeyin.
19) Yazları çocuklar için spor kamplarında gönüllü çalışın.
20) Kedinizi veya köpeğinizi her gün fırçalayın.
21) İyilik yapın. Yaşlı akrabalarınıza veya komşularınıza günlük işlerini yapmayı önerin.
22) Human Race İstanbul gibi anlamlı bir yarışa katılmak, çek yazmaktan daha insancıldır.
23) Arkadaşınızın iş yeri için broşür dağıtmayı teklif edin, kapı kapı gezmek kalori yaktırır.
24) Arabanızı kendiniz yıkayıp cilalayın. Hem arabanızın içi temizlenir hem de sizin!
25) Kendi benzininizi kendiniz doldurun. Tamam bu biraz abartı, ama en azından arabadan inip vücudunuzu esnetin.
26) 2-3 ayda bir gününüzü müzede geçirin. Yakacağınız kalorilere ve öğreneceğiniz bilgilere paha biçemezsiniz.

27) Fırsat buldukça hız yürüyüşlerine çıkınız.
28) Sabahları ilk işiniz egzersiz yapmak olsun, bu gün boyu metabolizmanızı hızlı tutacaktır.
29) Daha fazla ağırlık çalışın, gerekirse bir arkadaşınızdan yardım isteyin.
30) Haftada bir gün ağırlık çalışması yapın ve setleriniz arasında dinlenmeyin.
31) Daha uzun egzersiz yapabilmek için, hareketlerinizi yaparken televizyona bakın.
32) Step yaparken dambıllar ile kol kıvırma veya arka kol hareketleri de ekleyin.
33) Yeni botlarınızı koşu bandı üzerinde yumuşatın.
34) Egzersiz bisikletinizi veya koşu bandınızı yokuş durumuna getirip çalışın.
35) Ağırlık ve fitness salonlarında sıra beklerken vücudunuzu meşgul edin, çenenizi değil.
36) Her ayrobik veya kardiyo çalışmanızı aynı program ile sürdürmeyiniz.
37) Her sabah yatağınızı yaparken geniş açılar kullanın, kaldırın çarşafınızı silkeleyin.
38) Yolculuğa çıkarken mutlaka yanınıza bir atlama ipi alın.
39) İki uçuş arası vaktiniz var ise havaalanını turlayın.

40) Eğer yolunuz uzun ise mutlaka koltuğunuzda izometrik egzersizler yapmaya çalışın.
41) Ofis dışına çıktığınızda mutlaka arkadaşlarınıza bir şeyler taşıyın (getirin).
42) İş yerinde yemek saatinizi egzersize ayırın.
43) Ofisinizde zamanı değerlendirin, fax beklerken çömelme egzersizi yapın, vb.
44) Sadece merdiven çıkmayın, tek ayakla çıkın, zıplayarak çıkın, hızınızı arttırın…
45) İş konuşmak için bir yürüyüş teklif edin, ofiste kapalı kalmayın.
46) İş arkadaşlarınıza e-mail veya telefon yerine, kendiniz gidin.
47) Masa başı göreviniz var ise, oturduğunuz sandalyenin kollarına tutarak poponuzu kaldırma egzersizi yapın, kollarınız güçlenecektir.
48) İş yerinizde bir çift spor ayakkabı bulundurmayı adet edinin.
49) Merdivenleri hızla çıkıp nabzınızı hızlandırın.
50) İşe gitmek için bisiklet kullanın, ama güvenli olun.
51) Öğün aralarında lifli gıdalar ile atıştırıp metabolizmanızın yavaşlamasına izin vermeyin.
52) Güne karbonhidrat ve protein yönünden zengin başlayın (kahvaltılık gevrekler).
53) Günlük kalorilerinizin büyük bir kısmını gün içinde tüketin, gece değil.
54) Yakın arkadaşlarınıza masaj yapmayı önerin, hayır mı diyecekler?

55) Arkadaş gurubunuz ile egzersiz yapmak için randevulaşın.
56) Çıkma teklifi mi aldınız? Sahilde yürüyüş planlayın, sinema değil!
57) Yakın arkadaşlarınız ile fitness centerları gezin.
58) Yakın arkadaşınızın 15 aylık çocuğuna bir gece bakmayı önerin.
59) Akşam yemeği sonrası ailecek yürüyün, bunu adet haline getirin.
60) Hayat arkadaşınız ile aşk yapın.