23 Aralık 2009 Çarşamba

HAREKETSİZ YAŞAM OLMAZ


Merkezi sinir sistemi : Hareketsizlik halinde duygular, tepkiler, davranışlar, yavaşlayarak zihin durgunlaşır. Düşünme ve tepki verme yeteneği giderek kaybolur.


Kas sistemi: Kullanılmayan kaslar hızla zayıflarlar. Sonuçta vücudumuz içi boş bir çuval gibi sarkar ve gücünü kaybeder. Zamanla vücut koordinasyonu ve denge bozulmaya başlar.



Ya kemikler? Kemik yapısını güçlendirebilen tek şey, onları biraz zorlamaktır. Onları zorlamazsanız, kemikler incelir, taşıma gücü azalır, çatlar, kırılır..


Eklemler: Spor ve hareket, bir bakıma eklemleri yağlar ve onların oynak kalmasını sağlar.
Kalbimiz ve kan dolaşımı: Hareketsizlik kalp kaslarının zayıf düşmesine yol açar. Bunun sonucunda diğer organlara kan pompalanması güçleşir, kan basıncı bozulur ve kanda pıhtılaşma görülür. Bütün bunlar kalp ve damar hastalıklarına, nefes darlığına ve beyinde tahribata yol açar.


Solunum: Hareketsiz kalırsanız, nefesiniz gitgide daralır, içinize yeteri kadar hava ve oksijen alamazsınız ve öksürme yeteneğiniz kaybolur. Öksüremeyince akciğerlerimizi nasıl koruruz?



Sindirim Sistemi: Hareket etmezseniz kabızlık kaçınılmazdır. Zamanla böbreklerin faaliyeti de yavaşlar, idrar azalır, sodyum, kalsiyum kaybı başlar, böbrek taşları baş gösterir.



Hormonlar ve enzimler: Hareketsiz bir yaşam sürerseniz çabucak yaşlanırsınız. Vücudunuz kendini yenilemekten aciz kalır. Hormonlar ve enzim üretimi erkenden tükenir, metabolizmanız bozulur.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Güzel faydalı konulara değinmişiniz elinize sağlık

Adsız dedi ki...

teşekkürler